Therese Johaug lanserte for første gang i 2021 en ny skomodell i samarbeid med Hoka. To år senere har den tredje versjonen kommet. Mach er en lettvektssko til både trening og fritid, og modellen har blitt manges favoritt til den daglige løpeturen.
Nå har Therese lagt opp som profesjonell langrennsløper, men har i seneste tid vist seg å være en svært habil løper. Vi ser frem imot å følge henne på veien videre, konkurrerende med løpesko på beina i stedet for ski.
Therese Johaug er profesjonell langrennsløper – kanskje Norges rareste jobb. Jo bedre i skisporet, desto bedre må du være på å håndtere media. Therese takler press på begge områder så tilsynelatende uanstrengt at vi vet hva hun er god for, men hva er hun glad for?
Karrieren som skiløper er det viktigste for henne nå, men alle løpere har likevel et par spørsmål vi gjerne vil ha svar på: Ja, hun har lyst til å løpe en maraton når hun har lagt opp på ski, «bare for å ha gjort det», og får hun anledning til å løpe 10 000 meter i EM så utelukker hun ikke det.
– Klart det hadde vært veldig morsomt å løpe i EM, men det er mye som skal klaffe for at jeg skal få lov til å løpe der òg, forteller hun ydmykt.Husker du den sesongen Therese var skadet og ikke kunne stille til start? Ikke vi heller.
– Mye av suksessen min er at jeg klarer å trene veldig allsidig. Det er bra å gå mye på ski og få avveksling, i hvert fall med tanke på skader. Det er ikke noen vits å legge ned jækla mye løpetrening frem mot et EM, og så blir jeg skada får ikke løpe. Omtrent alle løpere vet hvor vanskelig dette er i realiteten. Du har et nytt par sko, en spennende runde, våren er endelig kommet – iveren bobler i kroppen, og naiviteten fortsetter å presse selv når logikken vet at det er for mye.
Therese kontrollerer de boblene, og tilpasning av trening er trygg grunn for henne. Om det gjør det lettere å forstå hvordan hun skaper motivasjon og setter seg nye mål når hun vet hva det innebærer.
Therese kommer til å jakte på disse opplevelsene lenge etter jakten på medaljer er over. Den følelsen som startet lenge før prestasjonene matchet.
– Det var det at jeg likte å presse meg sjøl og være ute i naturen. Det har kanskje mye å gjøre med at bestefar ofte var med på trening, sier hun og smiler.
Han reiste og så på meg trene, og skrøt veldig tå meg og at jeg gikk så fort, så jeg fikk sjøltillit. Så merket jeg at når jeg trente ble jeg bedre og bedre.
Hun blir fortsatt nervøs i bilen på vei til alle skirenn. Da er det nesten så hun helst har lyst til å snu. Så fort hun entrer stadion tar rutinen og jobben over. Ideelt sett, og stort sett, kommer hun i så god modus at kjæresten kan ha stått én meter unna og heia, men hun har ikke peiling på hvor han har stått.
–Da er jeg så inne i meg, og inne i den jobben jeg gjør. Han tuller med at «det er ikke vits i at jeg kommer og ser på skirenn, du legger ikke merke til det læll», sier hun med letthet og ler.
Nå hun skal definere hva hun er mest stolt av å ha oppnådd blir hun rolig igjen i stemmen.
– Oi, det var litt vanskelig. Jeg er på en måte stolt av at jeg har klart å jobba meg fram med ting, for det har ikke kømmi lett te meg. Jeg var ikke noe god da jeg var yngre. Jeg var mange minutter bak konkurrentan mine, og har aldri vært noen barnestjerne.
Jobben som langrennsløper er rar fordi man aldri kan skru den av, selv i ferien. – Hadde vært sommer og feriestemning nå er kanskje det mest ultimate for meg å reise opp til Lofoten med fjellskoa. Ta en tur i fjellet og få fantastiske naturopplevelser, og så avslutte med sosialt samvær med venner på kvelden.
Til syvende og sist premierer ikke medaljer bare prestasjonen i løypa, men alt det som ligger i grunnmuren. Motet til å følge lidenskapen, stå i knallharde økter og tunge perioder. Therese er like mye en som skaper glede i rommet som hun er hardtarbeidende. Hun vet at følelsen etter en hard intervalløkt gir henne påfyll der og da, men også er byggesteiner i et langsiktig prosjekt.
– Hardt arbeid over tid gir resultater, sier hun.
Hun har en jobb som krysser over i en livsstil, hvor man må la ting gå. Medier vil ta sitater ut av kontekst og blåse dem opp, skirenn vil gå dårlig, og arbeidsdager vil være tunge. Kanskje er hun særskilt god på å riste av seg, finne tilbake til den indre motivasjonen og mestringsgleden som er der uansett hvor mange startstreker hun står på. Finne iveren, og godfølelsen.
– Jeg føler at det er like mye av det som skjer på veien som er artig. At de opplevelsene betyr like mye som gull.