2024 var året Karoline Bjerkeli Grøvdal ble Europamester på halvmaraton og Jakob Ingebrigtsen tok OL-gull på 5000-meter, året da Kristian Ulriksen fikk seg trener, året da supersko ble allemannseie, året det ble utsolgt for løpevester over det ganske land og året «alle» deltok på et eller annet løp.
Allerede i 2019 så vi krusningene på vannet: de største løpene kunne skryte av deltakerrekorder på høyde med forrige løpebølge (som da het joggebølge på 90-tallet). En pandemi kom og bølgen trakk seg midlertidig tilbake, for så å komme tilbake med enda større kraft.
Pandemien formelig tvang oss alle til å like løping, for hva annet skulle vi ta oss til. Vi husker så vidt begrepet «jævla joggere» som ble til etter en sinna kronikk, skrevet av en kar som følte seg svettet og spyttet og pustet på av de nye hordene med løpere langs Akerselva – og det i en tid hvor man på ingen måte ønsket å bli pustet og spyttet på.
Nå – nesten tre år etter at siste smitteverntiltak ble opphevet, har mange av de ferske pandemiløperne tatt steget til rutinerte mosjonister. Og når skoindustrien i tillegg gjør enorme byks utviklingsmessig, løpsarrangørene blir flere og bedre, og noen av verdens beste løpere attpåtil er norske – ja da har vi en reell løpebølge!
Løp blir utsolgt på rekordtid, hver minste bygd i Norge har en løpegruppe og løpepodkaster er ikke lenger en sær greie for et fåtall lyttere. Løperne har udiskutabelt blitt flere, men også mer mangfoldige og mer bevisste. Ikke minst når det gjelder sko.
Og med det som bakteppe er vi klare for å dykke ned i detaljene som har gjort 2024 til et fantastisk år for Run og HOKA.
Mye vær og vind i årets løp, eller som arrangørklubben Spirit kalte det: «gratis motstandstrening og naturlig hårstyling». Dette var tydeligvis fristende for mange, og det ble satt deltakerrekord i årets løp.
HOKAs maratonflaggskip ble lansert med brask og bram og formelig revet ut av butikkhyllene. Egenskaper som enorm respons, uovertruffen demping og en voldsom fremdrift ble trukket fram. Skoen ble testvinner i Aftenpostens store superskotest. «Jeg både har løpt fortere, målt lavere laktat, og opplevd raskere restitusjonstid med Cielo X 1 på føttene», lød dommen.
Les mer om hva løperne synes om skoen her
Vår egen Ida Amelie Robsahm vant for andre året på rad, og totalt finner vi ni HOKA-løpere innenfor topp 10 for begge kjønn i årets versjon av det 21,4 km lange terrengløpet i Skåne.
Tross et plutselig snøfall dagen før, ble det satt ny deltakerrekord i Vårløpet på Hamar. På bildet ser vi Jens Kristian Lunde og Kjetil Øygard (Lillehammer IF) tok første- og andreplassen på Vårløpets 5-kilometer i utlånte Rocket X2 fra HOKA, og vant med seg et premiepar hver.
Rett etter påske lanserte vi endelig HOKAs første kleskolleksjon i Norge. Høyfunksjonelle plagg spisset mot løperen, med alle små, men essensielle detaljer som løperen vet å verdsette er ivaretatt.
Skyward X entret løpescenen med all sin pondus. Supertrainers-kategorien har kommet for å bli, og denne maksimalisten med 50 mm stack ble varmt tatt imot av alle som ønsker både snert og demping på langturen.
I Löplabbets store test av treningssko våren 2024 stakk Skyward X av med seieren i kategoriene Best Støpdemping og Best Stabilitet.
Les mer om Skyward X her
Norges raskeste 1. mai-tog finner du på Grue, og i år var toget i tillegg lengre enn noen gang. Med Therese Johaug i spissen og Vita og Wanda med startnummer-debut ble det en fantastisk dag i Norges mest lettløpte trasé. Sola skinte om kapp med løperne og sørget for en brå-akklimatisering av samtlige.
Skogvokteren Ultra var i år arenaen for NM terrengultra, og HOKA-ekteparet Tobias Dahl Fenre og Mari Klakegg Fenre tronet øverst som Norgesmestere på hjemmebane, med en annen HOKA-løper, Kristoffer Eftedal, på tredjeplass.
Fjelløpet Zegama–Aizkorri er som terrengløpingens Tour de France, et prestisjeoppgjør i løypa og en folkefest av dimensjoner rundt løypa. HOKA-løper Sylvia Nordskar gikk helt til topps i årets utgave av løpet.
Les mer om løpet til Sylvia her
Det ekstremt populære Lofoten Skyrace fikk en helt annen innpakning i år enn tidligere, med striregn fra tidlig morgen til siste løper var i mål. Men Lofoten leverer uansett, og HOKA fikk hele fire løpere på pallen: Therese Johaug som vinner av 32-kilometeren, og Anders Haga og Ida Amelie Robsahm på topp på 15-kilometeren, med Johanne Gelfgren på andreplass. Alle med nykommeren Tecton X 3 på føttene (og gjørme langt oppover leggene).
Les mer om hva løperne synes om Tecton X 3 her
Historiens første versjon av HOKA-mila gikk av stabelen på det blå banedekket i Moelv i august. 25 runder, 10 000 meter, strålende sol og fornøyde løpere fordelt på fem heat. Jentene i Løperådet fikk en klokkeren formsjekk før Berlin Maraton to uker senere.
Årets Hytteplanmila var også historiens første NM 10 km gateløp, og vår egen Narve Gilje Nordås var sterkest opp den siste bakken og vant i et sterkt felt og med en rekordstor deltakermasse i hælene. Sølv og bronse på HOKA-løperne Selma Løchen Engdahl og Per Svela.
To uker senere ble Narve igjen historisk, denne gang på et 10-kilometersløp i franske Lille. Tiden 27:31 er åtte sekunder raskere enn den offisielle norgesrekorden til Zerei, mens vi venter på hvorvidt Jakobs 10-kilometerpassering fra København halvmaraton på 27:27 blir godkjent eller ei.
Mens «hele» Norge lader opp til Valencia Maraton gjør noen seg klar for EM terrengløp, deriblant HOKA-løper Selma Løchen Engdahl som avsluttet en sesong med flere NM-medaljer i landslagsdrakt.
Tidligere i år var Runner’s World med Selma, Sigrid Jervell Våg og Malin Edland på en baneøkt. Se reportasjen her